Lectoraat Samen Opleiden en Professionaliseren
Blog 3, Geïnspireerd door VONC!?
Maart 2022
Herkennen jullie dat? Bijeenkomsten waar je helemaal geïnspireerd uitkomt, waar je zelfs na afloop nog je gedachten over laat gaan en die allerlei nieuwe zaadjes planten? Dat heb ik nu al twee keer gehad met de VONC-bijeenkomst. Voor diegenen die VONC niet kennen of nog nooit aanwezig zijn geweest. VONC staat voor Verbinden, Opleiden, Netwerken en Creëren en de bijeenkomsten zijn bedoeld om leerrijke verbindingen tot stand te brengen tussen initiatieven op partnerscholen en op de pabo, die allemaal op de een of andere manier bijdragen aan het opleiden en professionaliseren van (aanstaande) leerkrachten. En dat allemaal om uiteindelijk een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het onderwijs.
Collega’s van de pabo, van de scholen en soms externe experts delen hun mooie praktijken en gaan er het rijke gesprek over aan. Elke bijeenkomst zijn er drie korte pitches, waarna er ruimte is voor vragen en dialoog – iedere keer weer net iets anders georganiseerd, passend bij fysieke of online ontmoeting. Graag wil ik met jullie terugblikken op de laatste bijeenkomst (dinsdag 15 februari jl.), omdat die nog vers in mijn geheugen zit, maar ook omdat die bijeenkomst zo ontzettend mooi duidelijk heeft gemaakt hoe nauw opleiden, professionaliseren en onderwijs met elkaar verbonden zijn. En dus ook -want daar sta ik als lector voor- hoe rijk de leeromgeving is die we (aanstaande) leerkrachten kunnen bieden.
Laat ik het wat concreter maken door twee voorbeelden te noemen. Tijdens een van de pitches werd Focus gepresenteerd, door twee collega’s van de Marnix Academie. Focus is een vorm van beeldbegeleiding, gebaseerd op gelijkwaardigheid en gericht op verbeteren van het eigen handelen op basis van video-opnames uit de eigen praktijk. Focus is uitgewerkt met o.a. stappenplannen, kijkwijzers, allerlei materiaal dat naadloos aansluit bij het opleiden van onze studenten. Wat me echter heel duidelijk werd is dat het via focus begeleiden van studenten ook het eigen leren als mentor of (school)opleider stimuleert en het bovendien ook perfect in te zetten is binnen het eigen team op school. Hoe boeiend is het namelijk om met elkaar echt over onderwijs te praten (dat is wat leerkrachten het liefst doen) en ook de eigen praktijk te verbeteren. Opleiden, professionaliseren en onderwijs als krachtige verbinding.
Deze krachtige verbinding kwam ook heel duidelijk naar voren in de presentatie rondom Lesson Study, echt een praktijkvoorbeeld waar zij-instromers de hoofdrol spelen. Mijn Marnix-collega illustreerde prachtig hoe het samen leren van deze aanstaande leerkrachten, verbonden is met het onderwijs dat ze ontwierpen voor kleuters: onderzoeken, experimenteren, loslaten en fouten mogen maken. Het voorbeeld maakte me wederom duidelijk hoe belangrijk regie op eigen leren is (wie de lerende ook is).
Beide voorbeelden laten zien hoe je een rijke leeromgeving kan creëren voor iedereen, met activiteiten die meerdere doelen dienen. Dat is Samen Opleiden en Professionaliseren binnen een partnerschap. Ik ben erg benieuwd naar mooie voorbeelden vanuit de scholen waarin op een natuurlijke manier opleiden, professionaliseren en onderwijs verbonden worden!
Tot slot wil ik jullie de mooie eindboodschap uit de laatste pitch niet onthouden: trage tijd leidt tot verdieping! Laten de VONC-bijeenkomsten ook ‘trage tijd’ zijn, een platform voor ontmoeting en dialoog…..
Miranda
Dank aan Meike Broecheler, Monique Velthuyse en Erica de Goeij voor de pitches. Meer weten? Bekijk binnenkort de visuele notulen van deze VONC-bijeenkomst. FOCUS Lesson Study De volgende VONC bijeenkomst vindt plaats 9 juni 2022 van 16.30-19.00 uur bij de Marnix Academie.