Samen werken aan schoolontwikkeling
In ons partnerschap zijn er ook voor 2020-2021 weer verschillende mogelijkheden om samen te werken aan schoolontwikkeling, op de partnerschool, op de opleiding en binnen het partnerschap.
Hieronder vind je de mogelijkheden en de manier waarop je een aanvraag kan doen.
Research & Designgroep
In de R&D-groepen staat de onderzoekende houding centraal. Het gaat er vooral om dat je met een vraag uit jouw praktijk aan de slag gaat en met het onderzoek het onderwijs verbetert. We nemen de tijd om vast te stellen wat precies de vraag is en welke ervaring hier al mee is. Vervolgens onderzoeken we met elkaar wat de literatuur erover zegt. We proberen te komen tot een theoretisch kader, maken een ontwerp, proberen zaken uit, verzamelen data en verbeteren het ontwerp. Op die manier zorgen we ervoor dat de uitkomsten op de lange termijn nuttig zijn voor de school. Soms wordt er ook gepubliceerd in een vakblad of gepresenteerd op een (internationaal) congres.
Aanvragen
Als je belangstelling hebt om op je school een R&D groep te starten kun je een verkennend gesprek aanvragen met een collega van het Marnix Innovatie Centrum via : mic@hsmarnix.nl
Voor de R&D-groepen is een beperkte vergoeding vanuit het partnerschap beschikbaar.
Proeftuin
Vanaf augustus 2018 zijn we op verschillende scholen gestart met proeftuinen. Hierin wordt geëxperimenteerd, gestudeerd, gediscussieerd en geleerd.
Proeftuinen verschillen per school, iedereen doorloopt zijn eigen proces, maar een proeftuin voldoet aantoonbaar aan een aantal uitgangspunten:
- Er wordt samengewerkt met leerkrachten van de school, studenten van de school, docenten van de Marnix Academie aan vernieuwend onderwijs.
- Er wordt gewerkt in de groep/klas, betrokkenen ontwerpen en geven samen onderwijs.
- Er is ruimte voor experiment, de uitkomst staat niet vooral vast, fouten maken mag.
- Er is sprake van een holistische benadering van kind en onderwijs.
- Er wordt samengewerkt met de omgeving (ouders, instellingen, partners).
- Er wordt gewerkt vanuit doelen en niet vanuit activiteiten.
- Collega’s en studenten van andere scholen en de Marnix Academie zijn welkom om te komen kijken in de proeftuin en te ervaren wat is ontwikkeld
- Het MT van de school zorgt voor tijd en ruimte voor de betrokken collega’s.
- De school stelt een profiel op voor een docent van de Marnix Academie. De docent wordt voor 100 uur gefaciliteerd om deel te nemen aan de proeftuin.
Aanvragen
Wil je meer weten over een proeftuin en/of een aanvraag doen? Neem dan contact op met de projectgroep proeftuinen via: partnerschap@hsmarnix.nl
Leernetwerk
Komend jaar starten we in ons partnerschap met een leernetwerk
Leraar van groep 8.
Huur samen met collega’s, van andere scholen, experts in, bezoek symposia, bezoek andere scholen in binnen- of buitenland, deel ervaringen met elkaar, ga bij elkaar kijken, deel literatuur met elkaar, organiseer intervisie.
Wil je je professionalisering helemaal zelf vormgeven?
Doe dan mee aan het nieuwe leernetwerk van het partnerschap met de Marnix Academie.
- Hoe voer je een adviesgesprek? Wat als meningen uit elkaar lopen?
- Hoe organiseer je een kamp?
- Het puberbrein, een expert uitnodigen om hierover te vertellen of symposium hierover bezoeken.
- Leerlingen voorbereiden op het VO.
- Etc.
Meer informatie en meedoen
Wil je meer weten over dit leernetwerk? Na de zomervakantie is er weer een voorlichtingsbijeenkomst. Zie ook: www.marnixonderwijscentrum.nl/LN
Leerwerkgemeenschap
Al jaren werken we in ons partnerschap met leerwerkgemeenschappen. De manier van werken in LWG’s is ingeburgerd in de scholen. Op veel scholen zijn leerwerkgemeenschappen/ leerteams/ onderzoeksgroepen waarin studenten participeren en leren onderzoekend en ontwerpend te werken .
Komend jaar kan een partnerschool een aanvraag doen voor een concrete bijdrage van een docent van de Marnix Academie aan een lopende “LWG” op de school. Voor de LWG zelf is geen vergoeding meer beschikbaar.
Aanvragen
Een aanvraag voor een bijdrage aan een LWG kan worden gedaan via partnerschap@hsmarnix.nl
Graag vermelden: naam school en contactpersoon, thema LWG en gewenste bijdrage. Hierna zal in een (intake)gesprek de concrete samenwerking worden afgesproken. De bijdrage van de docent aan de LWG wordt vergoed uit de subsidie POO.
Begeleiden startende leraren
In ons partnerschap heeft de projectgroep startende leraren op basis van onderzoek in de literatuur en praktijk zogenoemde gouden condities vastgesteld die van belang zijn voor de begeleiding van startende leerkrachten. Deze zijn vertaald naar Kwaliteitskaarten en checklists voor elke rol die betrokkenen vervullen bij de begeleiding van de starter.
Naar aanleiding van dit project is de cursus Coach van startende leraren ontwikkeld.
De cursus Coach van startende leraren wordt ook als maatwerk aangeboden voor besturen die ICO’s de rol van coach van starters ( willen) laten vervullen.
Daarnaast zijn er masterclasses Young Professionals die ook als maatwerk binnen partnerbesturen worden aangeboden. Besturen maken hierin hun eigen keuzes.
Dit aanbod wordt, net als de andere trainingen in ons partnerschap, voor 75% uit de subsidie POO betaald.
Zie ook: https://www.marnixonderwijscentrum.nl/cursussen/id/858/coach-van-startende-leerkrachten
Aanvragen
Wil meer informatie over samenwerking op het gebied van de begeleiding van starters dan kan je contact opnemen met Anne-Marie van der Horst a.vdhorst@hsmarnix.nl