Hier staan wij voor
Visie Partners in Opleiding en Ontwikkeling
Onze gezamenlijke ambitie is het opleiden van goede leerkrachten basisonderwijs. We gaan daarbij uit van het volgende beroepsbeeld:
De startbekwame leraar basisonderwijs van de Marnix Academie is een bekwame, betrokken en bevlogen onderwijsprofessional met lef: hij weet waarvoor hij staat en wil met hart en ziel werken aan een samenleving die gelijke kansen biedt aan iedereen. Hij ontwikkelt zijn beroepsidentiteit door te willen leren van andere perspectieven en denkbeelden. Deze leraar heeft een houding waarbij hij zich blijft ontwikkelen. De Marnix-leraar is wendbaar in de verschillende rollen die de beroepscontext van hem vraagt. De Marnix-leraar handelt (sociaal) ondernemend en zelfbewust in het vorm geven aan het leren en opvoeden van het basisschoolkind voor een duurzame samenleving. De Marnix-leraar benadert de betrokkenen bij het onderwijs, in het bijzonder de leerling, met erkenning en aandacht.
Bij het samen opleiden, samen professionaliseren en samenwerken aan onderwijsontwikkeling hanteren wij de onderstaande uitgangspunten.
Gezamenlijke taal, ontmoeting en dialoog
Het opleiden van studenten en het curriculum van de opleiding is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Marnix Academie en de partnerscholen/-besturen. Het gezamenlijke curriculum ligt aan de basis van de taal die we met elkaar spreken. We zijn constant in dialoog vanuit gelijkwaardigheid en vertrouwen en nemen in de gesprekken de driehoek ‘student, Marnix Academie, partnerschool/ partnerbestuur’ als uitgangspunt. We creëren voor alle betrokkenen in ons partnerschap structureel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten.
In de school opleiden, kwaliteit en afstemmen
Een aankomende leraar maakt deel uit van het team van de partnerschool en de collega’s binnen
de school zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de student. De student
maakt gebruik van expertises in en om de partnerschool.
Partnerscholen hebben verschillende kwaliteiten en bieden een diversiteit aan leeromgevingen. We houden zicht op kwaliteit van de partnerscholen en spreken elkaar erop aan. De opleiding kent diversiteit in leerroutes en we leveren maatwerk om de student op te leiden tot een bekwaam, betrokken professional met lef. Opleiden wordt steeds meer fluïde, leren en werken lopen door elkaar en met elkaar zijn we verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit van de opleiding en het onderwijs op onze scholen.
Co-creatie, onderzoek en blijven leren
In ons partnerschap wordt samen geleerd. Onderwijs ontwerpen, onderzoek doen, experimenteren gebeurt in co-creatie in de driehoek student- opleiding- partnerschool. De grenzen tussen opleiding en partnerschool en tussen partnerscholen onderling worden steeds meer doorbroken. Leraren van de opleiding zijn vaker te vinden in de partnerscholen en leraren
van de partnerschool in de opleiding. Het verbinden van theorie en praktijk is daarbij een belangrijk doel.
In ons partnerschap leren kinderen, studenten, startende en zittende leerkrachten. De partnerschool biedt aan (aankomende) leerkrachten ruimte om zich te continu te ontwikkelen. We zijn samen verantwoordelijk voor een goede begeleiding van startende leraren, zodat ze behouden blijven voor onze scholen en het onderwijs. Op het gebied van professionalisering van de zittende leerkrachten werken we samen en maken we gebruik van elkaars expertise.