Over ons
Hier staan wij voor
Geslaagde peerreview partnerschap over kwaliteit en ambities
Op 18 maart ontving ons partnerschap Partners in Opleiding en Ontwikkeling een panel van peers vanuit de partnerschappen ROS Rijnland en OPLIS Leiden. Voor deze peerreview hebben we een Kritische reflectie geschreven die diende als uitgangspunt voor de gesprekken.
Aan de gesprekken op 18 maart hebben schoolopleiders, mentoren, bestuurders, relatiebeheerder, directeuren, studenten en BOC’s deelgenomen.
We kijken terug op een positieve dag met mooie gesprekken over onze kwaliteit en ambities. We zijn er trots op dat er bij het bezoekend panel geen enkele twijfel is over onze basiskwaliteit in het samen opleiden. Het panel prees de samenwerking binnen ons partnerschap, de ruimte die we bieden binnen duidelijke kaders aan studenten en scholen en de dialoog die we voeren op alle niveaus.
Bij de bespreking van de dilemma’s en tijdens de terugkoppeling door het panel hebben wij waardevolle voorbeelden en adviezen ontvangen. Hiermee gaan we gezamenlijk aan de slag, zodat we de kwaliteit van ons partnerschap nog verder verbeteren.
Nieuw kwaliteitskader
Vorig jaar is het Kwaliteitskader Samen Opleiden & Inductie ontwikkeld; dit is een landelijk kader voor kwaliteit voor het samen opleiden van nieuwe leraren en de inductie van startende leraren.
Het kwaliteitskader is bedoeld als landelijk systeem van kwaliteitszorg dat richtinggevend is voor de kwaliteitsborging en -ontwikkeling van samen opleiden en inductie; dit vervangt het NVAO-protocol voor opleidingsscholen aan de hand waarvan ons partnerschap in 2014 beoordeeld is.
In dit nieuwe kwaliteitskader staan vier waarborgen beschreven aan de hand waarvan het partnerschap de basiskwaliteit zichtbaar kan maken en die handvaten geven voor verdere ontwikkeling.
Aan de hand van dit kwaliteitskader is het de bedoeling dat erkende partnerschappen eens in de drie jaar een ontwikkelingsgericht peerreview organiseren. Hiervoor schrijft het partnerschap een kritische reflectie aan de hand waarvan gesprekken gevoerd worden met een panel van andere partnerschappen.
Deze werkwijze met peerreviews wordt momenteel in pilots uitgeprobeerd. Onze peerreview betreft een van deze pilots. Doel van deze pilots is ervaringen van partnerschappen en experts ophalen t.b.v. de verdere uitwerking van de werkwijze van peerreviews en zo nodig aanscherping van het kwaliteitskader. Ook is het doel van de pilots om te komen tot handreikingen voor de partnerschappen om het kwaliteitskader en de peerreviews te implementeren.
Nieuw curriculum
We geven graag inzicht in het proces van curriculumvernieuwing voltijd bachelor, A2020 genaamd (Afstemming 2020).
De Opleidingsvisie geeft de koers weer, waarmee onderwijsontwikkelteams aan de slag zijn. De koers is dat het vernieuwingsproces in het studiejaar 2021-2022 moet leiden tot een gefaseerde implementatie van een nieuw voltijdcurriculum, startend met de propedeutische fase.
Het proces wat we willen blijven voortzetten is een proces waarbij we onze stappen, ideeën en deelproducten willen voorleggen in diverse gremia van betrokkenen in en rondom onze voltijdopleiding. Deze gremia zijn o.a. studenten, partnerschap, opleidingscommissie, ondersteuningsdiensten, toetscommissie, en veldadviesraad.
In deze screencast geven we een actuele samenvatting van de opleidingsvisie A2020, waarop de vernieuwing gestoeld is (duur 7:42 is min).