Nieuws

Oproepje: Doe mee en geef je op! Door video-opnames leren van je eigen praktijk

In ons partnerschap Partners in Opleiding en Ontwikkeling is het leren op de werkplek is een essentiële component in beroepsopleidingen. Studenten doen ervaringen op in de praktijk en leren door betekenis te geven aan hun praktijkervaring. Hoe kunnen wij, Marnix Academie en partnerscholen, studenten nog beter ondersteunen bij het geven van betekenis aan praktijkervaringen? En hoe zorg je dat studenten ook na de opleiding van hun praktijkervaringen blijven leren?

Aan de Marnix Academie ontwikkelen we een doorlopende leerlijn over het leren van videobeelden uit de praktijk. Met dit project willen we bereiken dat alle studenten aan de Marnix Academie aan het eind van hun opleiding in staat zijn om zelfstandig, met medestudenten of collega’s uit de praktijk, te leren van eigen beeldopnames van hun handelen in de praktijk.

Het gebruik van video-opnames van eigen handelen in de praktijk als voertuig van leren is zeer kansrijk. Aan de Marnix Academie ervaren we dat het motiverend en verbindend werkt, dat het gezamenlijke reflectie op gang brengt en antwoord geeft op de essentiële vraag voor opleiders: hoe breng je praktijk en opleiding betekenisvol bij elkaar?

We werken niet alleen met studenten met videobeelden, maar zijn ook begonnen om gezamenlijk als collega’s te leren van opnames van onze eigen praktijk. Graag willen wij ook de collega’s uit de partnerscholen laten kennis maken met deze vorm van leren. Je ervaart daarmee hoe studenten aan de Marnix Academie gaan werken met videobeelden en je maakt kennis met een werkvorm die je ook goed met je collega’s op je eigen school kunt inzetten. Tegelijk geef je ons, als ontwikkelaars, waardevolle feedback op deze leerlijn. Wanneer je meedoet, rekenen we alle bijeenkomsten op je aanwezigheid (i.v.m. veiligheid in de groep) en ben je bereid om beelden van je eigen lespraktijk in te brengen. Heb je vragen hierover, neem dan contact op met Monique of Meike. Graag tot ziens!

Wanneer?

5 februari 2020 , 15:30 – 18:00 uur
11 maart 2020, 15:30 – 18:00 uur
13 mei 2020, 15:30 – 18:00 uur
10 juni 2020, 15:30 – 18:00 uur

Locatie: Marnix Academie, Vogelsanglaan 1, 3571 ZM Utrecht

Monique Velthuyse (m.velthuyse@hsmarnix.nl)

Meike Broecheler (m.broecheler@hsmarnix.nl)