Nieuws

Dwalen en verwonderen in het leerlandschap

Lector Miranda Timmermans (lectoraat Samen Opleiden & Professionaliseren) schreef een blog over het vasthouden van het vakantiegevoel, haar blik op een fris nieuw schooljaar en haar wens om het komende jaar te mogen ‘dwalen’ en zich te mogen verwonderen in het leerlandschap dat het partnerschap biedt. Wie nodigt haar als eerste uit?

Ik hou ontzettend van wandelen in de bergen en heb daar afgelopen zomer dan ook weer enorm van genoten; de hele dag buiten, de rust, de beweging. Een zomervakantie zonder bergen is voor mij eigenlijk geen zomervakantie. Terwijl, als je het heel nuchter bekijkt, dan zou je het ook saai kunnen noemen, elke dag weer een lange wandeling maken…. Zittend aan een kabbelende beek ben ik eens bij mezelf te rade gegaan, wat het is, dat me zo trekt en nooit verveelt. Ik realiseerde me dat het vooral de verwondering is die bergen in ultieme vorm bij mij oproepen. Een verwondering die zit in de uitgestrektheid en grootsheid, de wisselende landschappen en na elke bocht of klim weer een ander perspectief, maar ook in kleine dingen als aparte bloemen, prachtige vlinders en vogels. Zo wordt elke wandeling bijzonder.

Dat vakantiegevoel, neem ik me elk jaar in augustus opnieuw voor, wil ik zo lang mogelijk vasthouden. Ook in mijn werk wil ik graag verrast worden en me blijven verwonderen. De vraag is even hoe je dat voor jezelf kan organiseren, want voor je er erg in hebt, ga je mee in de hectiek van alledag.

Als ik naar ons partnerschap POO kijk als een leerlandschap, zoals ik tijdens mijn lectorale rede heb gedaan, dan is de vergelijking echter makkelijk te maken. Het leerlandschap van POO bestaat uit ongeveer 350 scholen en de Marnix Academie. Hun opleiders (BOC, SOL, mentor, RB, IO) dragen samen zorg voor het opleiden en professionaliseren van (toekomstige) professionals. Daartoe zetten ze allerlei begeleidingsvormen en instrumenten in, doen ze mee aan onderzoek- en innovatieprojecten, en bieden ze studenten een diverse rijke leeromgeving. Het lijkt mij heerlijk om het komende jaar eens door dit leerlandschap te dwalen en met te laten verwonderen door de diversiteit van de scholen, de uitwerking van samen opleiden in de praktijk. Ik ben nieuwsgierig naar hoe alles tot uitvoering komt in het dagelijkse werk van de opleiders, en ook wat en hoe studenten samen opleiden ervaren. Ik vraag me af hoe een dag van een SOL eruit ziet, wat een IO doet als deze een school bezoekt, maar ook welke bestuursbrede bijeenkomsten georganiseerd worden. Kortom, ik kom heel graag bij jullie op bezoek om eens mee te lopen en POO in de praktijk te ervaren.

Kortom: wie nodigt mij uit? Wie wil zijn dagelijkse werk, of wellicht een good practice met mij delen? Mail me via het mailadres van het lectoraat (lectoraatsamenopleiden@hsmarnix.nl)!

Ik heb er nu al zin in.

Ik wens jullie een mooi jaar toe en hopelijk tot ziens op jullie school!!

Miranda

Voor meer informatie over de praatplaat:

https://www.marnixacademie.nl/lectorale-rede

https://www.marnixacademie.nl/sites/default/files/2022-06/Het%20Leerlandschap.pdf